Se încarcă pagina ...
Statistici
Vizite unice azi:
145
Hituri azi:
609
Vizite unice:
787905
Hituri:
5875571
Vizitatori online:
3
30.03.2016 18:27 - 18:27 Avocatul vă sfătuieşte        * * *       04.01.2016 09:12 - 09:12 Povestea lumii omului (fragment)        * * *       18.06.2014 07:32 - 07:32 A doua venire (final)        * * *       14.06.2014 07:26 - 07:26 Feriţi-vă de "afaceristul" Vasile Stan, din Harghita!        * * *       31.05.2012 08:41 - 08:41 "Un erou blestemat" vă aparţine        * * *       10.06.2011 20:18 - 20:18 O nouă surpriză de la Nicolae Cristache        * * *       21.10.2010 11:06 - 11:06 Necredinciosu, despre povestea "Sentinţei"        * * *       20.10.2010 14:01 - 14:01 "Sentinţa" poate fi a ta!        * * *       28.08.2010 09:00 - 09:00 Sentinţa - un an, un roman        * * *       10.07.2010 07:06 - 07:06 Sentinţa, un roman de Necredinciosu        * * *       

Handicapaţii nu mai pot să tacă

Data publicarii: 01.09.2010 11:36:00
Autor: Comunicat de presă - Asociaţia Hifa România Ajutor pentru Toţi
Handicapaţii nu mai pot să tacă

Scrisoare deschisă Către Presedintele României, Dl. Traian Băsescu

Prim-Ministrul României Dl. Emil Boc

Viceprim-Ministru Dl. Markó Béla

Ministerul Finanţelor Publice Dl. Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu

Ministrul Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale Dl. Mihai Constantin Seitan

Ministrul Sănătăţii Dl. Cseke Attila

Presedintele Senatului Dl. Mircea Geoană

Presedintele Camerei Deputaţilor Dna. Roberta Alma ANASTASE

Secretar Gerneral al Guvernului Dna. Daniela Nicoleta Andreescu

Curtea Constituţională

Consiliul Legislativ

 

În această perioadă instituţiile publice ale statului caută soluţii viabile pentru depăsirea crizei economice.

Noi (persoanele cu venituri mici, care trăim mai mult din indemnizaţii sociale si cu capacitate de muncă redusă sau inexistentă), care suntem cel mai tare afectaţi de „criză”, încercăm să supravieţuim, deoarece nici până acum nu am putut duce un trai decent şi nu am avut resursele necesare ca să ne bucurăm de drepturile noastre declarate prin documentele internaţionale, Uniunii Europene sau recunoscute de legislaţia română. Totuşi, era mult mai bine decât în anii '90. Lucrurile au evoluat în favoarea persoanelor cu handicap, fapt ce mulţumim pe această cale acelora care au făcut posibil acest lucru. Dezvoltarea, ce ar fi trebuit să continue pozitiv a dispărut brusc.

Nivelul de trai decent rămâne în continuare o utopie.

Prin prezenta scrisoare deschisă, formulată în numele persoanelor cu handicap grav, vă supunem atenţiei dvs. starea factuală legată de medicamentele prevăzute de legea specială drept gratuite pentru persoanele cu handicap, problema reducerii personalului de asistenţi personali, exercitarea abuzivă de către autorităţi a dreptului de opţiune între indemnizaţia lunară si asistent personal, respectiv reducerea cu 25% si plata întârziată a salariilor ale asistenţilor personali.

Totodată, vă solicităm cu respect, ca prin exercitarea atribuţiilor dvs. să promovaţi ameliorarea situaţiei persoanelor cu handicap grav, situaţie care s-a agravat prin acele decizii inumane, fără efect real în obţinerea unei economii sustenabile care sunt justificate cu consecinţele crizei economice.

Urmează prezentarea problemelor mai sus menţionate:

I. SĂNĂTATE - MEDICAMENTE GRATUITE

Prevedere legală: Recuperarea si tratamentul persoanelor cu handicap prezintă o importanţă deosebită. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 10 din Legea nr. 448/2006: 'Persoanele cu handicap se bucură de asistenţă medicală gratuită, inclusiv de medicamente gratuite, atât pentru tratamentul ambulatoriu, cât si pe timpul spitalizării, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Pe de altă parte, persoanele cu handicap beneficiază si de tratament medical, dispozitive medicale, respectiv tratamente balneare gratuite.'

Situaţia actuală: Desi legea prevede că persoanele cu handicap sunt îndreptăţite să beneficieze de medicamente gratuite, totusi, majoritatea persoanelor cu handicap grav sunt nevoite să utilizeze medicamente care nici măcar nu sunt compensate.

Propunere: În lumina celor de mai sus vă solicităm să reveniţi asupra GRATUITĂŢII medicamentelor - indiferent de natura acestora - prin ordonanţă de urgenţă pentru o rezolvare cât mai rapidă si eficientă, deoarece preţurile medicamentelor nu se pot achita din veniturile infime al persoanelor cu handicap.

II. ASISTENTUL PERSONAL AL PERSOANEI CU HANDICAP GRAV

Prevedere legală:

� Persoanele cu handicap se bucură de protecţie specială conform art. 50 din Constituţie.

� Persoana cu handicap grav are dreptul la angajarea unui asistent personal (art. 35 din Legea 448/2006).

� Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să prevadă si să garanteze în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum si celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii (art. 40 alin.(1) din Legea nr. 448/2006).

� Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepŃia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal si primirea unei indemnizaţii lunare (art. 42 alin. (4) legea nr. 448/2006).

În concluzie, dreptul de opţiune prevăzut la art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 poate fi exercitat doar de persoana cu handicap grav sau de către reprezentantul său legal.

Situaţia actuală: În mai multe localităţi (orase, comune, sate) au fost disponibilizaţi asistenţii personali pe motivul că nu mai au fonduri în buget pentru plata salariilor acestora. Salarii, care în multe localităţi sunt plătite cu 3-4 luni întârziere (la fel indemnizaţiile de însoţitor). Instituţiile publice sunt constrânse să reducă personalul si cheltuielile, iar ei reduc personalul abuziv si în contradicţie cu legislaţia în vigoare unde este indispensabil reducerea de personal, deoarece starea care tocmai a impus angajarea asistentului personal - din nefericire - nu se schimbă. Persoanele cu handicap grav din păcate nu se însănătosesc, ca să poată trăi fără să fie asistaţi.

Veniturile lor nu cresc ca să poată trăi cu demnitate si în mod autonom, sau să-si plătească un îngrijitor. Ne punem următoarele întrebări:

o Ce se va întâmpla cu persoanele cu handicap grav, cărora le este imposibilă autoîngrijirea, dacă lor li se ia si acest beneficiu - de angajare de asistent personal?

o La cei disponibilizaţi se spune că nu pot beneficia de indemnizaţia de somaj în cazul în care mai au si alte calificări în domeniul în care se mai găsesc locuri de muncă si se pot angaja. Cine mai îngrijeste persoana cu handicap grav, dacă asistentul personal se angajează în alt domeniu?

o Ce se întâmplă cu persoana cu handicap grav dacă după terminarea perioadei de somaj nu vor fi reangajaţi asistenţii personali? Nimeni nu garantează, nici măcar nu promite, că vor reangaja asistenţii personali. Nu vor avea asigurare de sănătate, nici pensii, chiar dacă lucrează mai mult de 8 ore pe zi.

Exercitarea dreptului de opţiune privind indemnizaţia lunară si asistent personal aparţine persoanei cu handicap grav si nu autorităţilor publice.

Propunere: În lumina celor de mai sus vă solicităm să reveniţi asupra acestei probleme cu sprijinirea sumelor pentru autorităţi sau prin obligarea lor de a rezolva acest aspect în favoarea persoanelor cu handicap grav asa cum este stipulat în lege.

III. REDUCEREA SALARIILOR CU 25%

Prevedere legală:

� Persoanele cu handicap se bucură de protecţie specială conform art. 50 din Constituţie.

Situaţia actuală: Salariile mici ce primesc asistenţii personali pentru 8 ore, dar care de fapt lucrează 24 de ore din 24, se mai reduc cu 25% pentru a 'ameliora' efectele crizei economice. În foarte multe cazuri într-o familie, venitul este constituit numai din salariul asistentului personal si indemnizaţia persoanei cu handicap grav - aceste venituri modice fiind plătite cu mari întârzieri - care împreună nu ajung nici măcar la 1000 de RON. Vă

daţi seama din ce mai cumpără medicamente, din ce plătesc consumul, hrana necesară, îmbrăcămintea, etc.?

Stim bine cu toţii că nu de aceea se numesc persoane cu nevoi speciale că nu ar avea nevoi speciale. În căminele speciale, rezidenţiale de profil, costul îngrijirii acestei nevoi se cuantifică pentru o persoană aprox. la 1800 RON.

Propunere: În lumina celor de mai sus vă solicităm să reveniţi asupra acestor probleme prin ordonanţă de urgenţă pentru ca aceste persoane - cu venituri foarte mici - să fie scutite de reducerea de 25% din salariile lunare.

În calitate de persoană cu dizabilitate (handicap), mă întreb că Dvs., cei care aveţi menirea să apăraţi si să asiguraţi respectarea drepturilor noastre, a cetăţenilor, aţi încercat să trăiţi măcar o lună din veniturile pe care le avem noi, persoanele cu dizabilităţi? Cauza acestor decizii inadecvate, absurde ar fi oare aceea că aţi uitat în ce scop vă aflaţi în exercitarea unei funcţii publice sau sunteţi funcţionar public?

Deciziile inoportune ce se iau zi de zi afectează în mod negativ viaţa persoanelor cu dizabilităţi, împiedicând pe acestia să ducă o viaţă demnă într-o societate care face parte din Comunitatea Uniunii Europene.

Sperând că semnalând starea gravă în care se află persoanele cu handicap grav si că gesturile umane înnobilează sufletul si dau dovadă de un simţ al răspunderii dezvoltat faţă de membrii societăţii, veţi contribui în mod real la ameliorarea condiţiilor de trai ale acestei categorii sociale.

Vă rugăm, cu respect să reflectaţi asupra celor prezentate si să luaţi de îndată măsurile eficiente care se impun în condiţiile legii.

În numele persoanelor cu handicap grav si ai asistenţilor personali, mulţumim pentru atenţia acordată.

Cu stimă,

Simon Judit-Gy., presedintele Asociaţiei Hifa România Ajutor pentru Toţi

Tg. Mures, 30.08.2010
 

Afisari: 2312
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: vali ramnicu-sarat (1 mesaje scrise) (Oct, Sat 23, 2010 / 22:49)
am un baiat de 17 ani cu autism si sant angajata ca asistent personal nu mi-am mai primit salariu di luna aprilie suntem ajunsi la capatul puterilor nu stiu ce vor guvernantii sa faca cu noi suntem disperati nu mai putem face fata greutatilor.toti de la guvernare sunt surzi si orbi nu vor sa stie nimic de noi ceea ce se intampla acum e genocid curat indreptat catre noi si copii nostri
Nume: doina (1 mesaje scrise) (May, Tue 24, 2011 / 19:31)
ce vor sa ne faca guvernantii acestia?ne lasa sa murim de foame si de lipsa medicamentelor pe care nu mai putem sa le cumparam? oare un parlamentar ar putea trai cu 293 lei pe luna ,isi bat joc de noi ,oare handicapatii europei tot asa traiesc ?
Nume: cristina (1 mesaje scrise) (Jan, Thu 12, 2012 / 12:37)
indemnizatiile persoanelor cu handicap can se d-au?BOC si BASESCU oare nu vede ca tara asta rabda de foame?noi,amaratii cu un venit de nici 300 de lei NEPRIMITI de 2 luni ce facem?asta nu se intreaba acest guvern INCAPABIL noi din ce traim?,din banutii astia putini vor ei sa traim?sa platim contributiile la stat????unde vom ajunge cu acesti....omuleti,ca oamenii au suflet, ei n-au nimic decat gandul la umflarea lor ,la buzunarele lor,la conturi,ei n-au venit sa conduca tara,au venit sa conduca banii tarii spre conturile lor
Nume: OlNSCwIKyUkXfMZV (1 mesaje scrise) (Jun, Sat 09, 2012 / 02:43)
sorry? about this when u r reading this? dont stop or smohteing bad will happen! my name is summer i am 15 years old i have blonde hair ,many scars no nose or ears.. i am dead. if u dont copy this just like from the ring, copy n post this on 5 more sites.. or.. i will appear one dark quiet night when ur not expecting it by your bed with a knife and kill u. this is no joke smohteing good will happen to u if you post this on 5 more pages
Nume: kV2fdDSPs3T (2 mesaje scrise) (Jul, Tue 16, 2013 / 07:39)
If it's on your mouth then you most likely got it from innnleotcy kissing a family member or friend that has cold sores during child hood, many people contract HSV1 this way it's actually what causes cold sores (oral herpes) and they are very common to have on the mouth. Cold sores don't commonly come from having sex.You can kiss her or give her oral sex when you have absolutely NO signs or symptoms of an out break. Herpes is more contagious while there is any signs of an out break, but you do have a slight chance of passing it when you don't have an out break. This is because of viral shedding which is spreading herpes when you don't have symptoms. Viral shedding usually happens around the time of and in between out breaks. Viral shedding usually happens for a small number of days out of the year, but it's unpredictable even to you. If you do get a cold sore or break out wait until it's completely gone then wait a few more days to kiss her or give her oral sex.
Alte articole | Arhiva