Se încarcă pagina ...
Statistici
Vizite unice azi:
150
Hituri azi:
657
Vizite unice:
787910
Hituri:
5875619
Vizitatori online:
2
30.03.2016 18:27 - 18:27 Avocatul vă sfătuieşte        * * *       04.01.2016 09:12 - 09:12 Povestea lumii omului (fragment)        * * *       18.06.2014 07:32 - 07:32 A doua venire (final)        * * *       14.06.2014 07:26 - 07:26 Feriţi-vă de "afaceristul" Vasile Stan, din Harghita!        * * *       31.05.2012 08:41 - 08:41 "Un erou blestemat" vă aparţine        * * *       10.06.2011 20:18 - 20:18 O nouă surpriză de la Nicolae Cristache        * * *       21.10.2010 11:06 - 11:06 Necredinciosu, despre povestea "Sentinţei"        * * *       20.10.2010 14:01 - 14:01 "Sentinţa" poate fi a ta!        * * *       28.08.2010 09:00 - 09:00 Sentinţa - un an, un roman        * * *       10.07.2010 07:06 - 07:06 Sentinţa, un roman de Necredinciosu        * * *       

Întrebarea zilei

Data publicarii: 20.04.2010 11:42:00
Autor: Necredinciosu'
Întrebarea zilei

Polonia - o Românie fără Gigi Becali, Ion Cristoiu, Traian Băsescu?

Provocare: Sentinţa adresează cititorilor o întrebare pe zi. Se încumetă cineva să răspundă?

Dacă l-aş fi cunoscut mai îndeaproape pe Lech Kaczynski, probabil că nu l-aş fi iubit. Şi nu e vina lui. Şi nu e meritul meu. Lech a murit într-un accident de avion. Şi moartea sa nu m-a impresionat. Nu mai mult decât imaginea copiilor care, într-o lume încăierată pe bunăstare, mor de foame cu miile.

Şi totuşi, iată planeta vuind de tânguierea clopotelor care-i cinstesc memoria. Omenirea se plânge pe sine. Îşi deplânge condiţia efemeră. Proslăvind spiritul unui popor. Neegalat în onoare, în vitejie şi cavalerism - Spiritul Naţiei Poloneze.

În urmă cu vreo 18 ani, megajurnalistul Ion Cristoiu livra ţării spiritul biruitor al viitorului autohton anunţând găina care naşte pui vii. Nu importă că o astfel de găină nu există, susţine ziaristul, într-o formă sau alta, pe toate posturile de televiziune, dacă ea naşte rating, bani, celebritate. Restul e treaba istoricilor, a sociologilor, a savanţilor...

Găina lui Gigi Becali naşte zilnic pui vii. Presa îi preia spre slava spiritului becalian. Nu contează că una din comorile sportive ale ţării, onoarea clubului Steaua, este terfelită în rahatul familei Becali. Rating să fie. Bani să iasă. Glorie să producă. Cu surle şi tobe, ultimul pui viu fătat de găina lui Gigi anunţă că în vara asta va pune la bătaie 10 milioane de euro pentru reconstrucţia echipei. Nu-l mai crede nimeni, dar nu contează, o publicăm pe pagina unde a apărut ştirea cu gănia care fată pui vii, aduce voturi şi audienţă.

Ultimul, dar şi cel mai de seamă beneficiar al unor găini care fată pui vii este democratulTraian Băsescu. Cu dosare şi momeli, şi învârteli adună slabi de îngeri într-un partid parlamentar care nu a participat în alegeri. Şi, iată, intervine demiurgul spiritului biruitor, fratele său de ideologie, Ion Cristoiu, care zice că moralitatea, onoarea, legalitatea sunt mofturi. Ele nu asigură victoriile politice. Singurele care fată pui vii.

Şi-un tânăr român coboară din bolidul său de lux, omoară în bătaie, pe trecerea de pietoni, un semen, fiindcă semenul ăsta care-şi ducea nepoata la plimbare, n-a plecat capul, nu s-a prosternat în faţa spiritului biruitor al tranziţiei române - puterea banului fără onoare.

Poporul polonez trăieşte într- o ţară de mărime mijlocie, ca şi România. Iată-l aşezat în icoana cu martiri a lumii. Căci niciodată n-a fost, nu este şi nu va fi guvernat de spiritul biruitor al frăţiei întru spiritul Ion Cristoiu, Gigi Becali, Traian Băsescu.
 

Afisari: 7095
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: adrian mihai (56 mesaje scrise) (Apr, Tue 20, 2010 / 22:38)
Polonia - o Românie fără Gigi Becali, Ion Cristoiu, Traian Băsescu? (n')

am o părere, zic, corectă
la astă întrebare-n dungă:
nu zic că lista-i incorectă,
dar cred că e cu mai lungă...
Nume: necredinciosu (31 mesaje scrise) (Apr, Wed 21, 2010 / 09:22)
Va asigur ca in Polonia nu exista gazetar de talia lui Ion Cristoiu care sa afirme ca onoarea, demnitatea, mandria nationala, cavalerismul sunt mofturi si ca tot ceea ce conteaza sunt retingul, banii, celebritatea.
Nume: callas (1 mesaje scrise) (Apr, Wed 21, 2010 / 19:56)
diferenta dintre Polonia si Romania este diferenta intre catolicism si ortodoxism, diferenta intre un popor mandru care a data un papa si unul umil care pupa poala popii chiar daca n-are ce manca iar popa s-a dat jos dintr-un Maserati, este diferenta intre cei chemati sa le indeplineasca sperantele dupa 89 : Lech Walesa sau Ion Iliescu.
Nume: cristel (112 mesaje scrise) (Apr, Wed 21, 2010 / 20:15)
Un popor mandru... cand gura se deschide si zice un popor mandru iti vine sa plangi si nu stii daca lacrimile pornesc din bucuria ss speranta de a fi asa sau din durerea de a nu fi...
Nume: Geo (27 mesaje scrise) (Apr, Wed 21, 2010 / 20:36)
Eu zic sa nu va mai plangeti atata. Tara asta nu e formata doar din presedinte, indiferent cine ar fi acesta. Cata vreme cei mai multi dintre romani au invatat regula de aur "capul plecat sabia nu-l taie" cata vreme orice sef te sanctioneaza daca nu zici ca el si cand nu are dreptate,cata vreme societatea te oune la zis daca nu mergi cu turma, niciodata nu vom fi polonezi.
Nume: necredinciosu (112 mesaje scrise) (Apr, Wed 21, 2010 / 20:47)
Puiul de barza zboara invatat de mama sa. Poporul e mandru invatat de dascalii sai. Este asa cum sunt elitele sale. Elitele fac diferenta.
Nume: volovent (4 mesaje scrise) (Apr, Thu 22, 2010 / 05:31)
Bai, da ma lasati? Basescu, Becali si Cristoiu sunt nume de care a auzit toata lumea. De voi cine a auzit? Io zic sa mai asteptati sa cresteti, apoi sa va dati cu parerea.
Nume: suveica (112 mesaje scrise) (Apr, Thu 22, 2010 / 06:02)
Domule volovent, daca pentru a avea o parere trebuie sa te cheme Gigi Becali, de ce nu-ţi respecţi principiul, te cheamă Gigi Becali, a auzit cineva de dumneata? Vezi, dar, că esti in eroare; să fie ea, eroarea asta, portocalie?
Nume: volovent (4 mesaje scrise) (Apr, Thu 22, 2010 / 06:26)
O, cata sensibilitate. Si de ce ar trebui sa fie neaparat portocalie, doamna suveica? Si de ce ar fi mai buna eroarea rosie? Pentru ca e a voastra? Chiar nu vedeti ca in loc sa incercam cumva sa facem ceva, toti stim doar sa criticam? Ca de, romanul s-a nascut poet, se pricepe la orice, dar mai bine decat toate se pricepe la datul cu parerea. Daca il pui sa treaca la fapteeeeeee.
Nume: Talida Covaci (Apr, Thu 22, 2010 / 07:23)
Precizare: un ziar, la fel ca orice alt mijloc mass media, este un spatiu in care se pot exprima opinii.

Am mai anuntat si repet: Sentinta gazduieste cu drag si materiale scrise de "neziaristi", la fel cum publica materiale ale jurnalistilor mai mult sau mai putin cunoscuti care, din indiferent ce motiv, nu pot sa-si vada rodul muncii acolo unde isi lasa o parte din viata zi cu zi.
Prin urmare: bun venit tuturor!

Referitor la comentariul facut de volovent: e drept ca Sentinta nu are notorietatea lui Gigi Becali sau a lui Traian Basescu. Poate ca merita, totusi, sa arunci o privire mai atenta asupra stilului de redactare in cazul materialeleor semnate de Necredinciosu'? Daca nu din alte motive, macar pentru a putea sa faci o comparatie cu ceea ce se numeste produsul jurnalistic Ion Cristoiu?

Sau poate nu-ti place ziarul pentru ca nu aduce in prim-plan sex, violenta si asa -zise vip-uri? Daca e asa, regret, dar cred ca sint prea destui cei care au grija sa promoveze non valoarea si sa distruga orice bruma de educatie, bun simt si caracter.

Toate cele bune!
Nume: necredinciosu (112 mesaje scrise) (Apr, Thu 22, 2010 / 08:47)
Domnule volovent, au am observat disproportia nefireasca intre faptul curent al mortii unui om, fie el si presedinte, fie el si un fapt tragic, si fenomenala LUARE IN SEAMA a omului, a faptului tragic. Si am inteles ca veneratia lumii se indrepta catre valorile poporului polonez: onoare, mandrie nationala, curaj, adica acele valori pe care oamenii pe care dvs ii stimati, Ion Cristoiu si compania le dispretuiesc. Si am tras concluzia ca, iata, un popor poate fi iubit, respectat si venerat pentru valorile care sunt dispretuite de oameni dumneata.
Nume: Liana (80 mesaje scrise) (Apr, Thu 22, 2010 / 21:00)
Am citit cu atentie toate comentariile voastre...
Cine a spus ca PROSTUL NU-I PROST DESTUL , DACA NU-I SI FUDUL ... mare destept a fost ....
Atat timp cat " tot ceea ce conteaza sunt retingul , banii , celebritatea " ... nu meritam sa scoatem capul din rahat nici macar pentru o gura de aer.
Nume: Dragos (7 mesaje scrise) (Apr, Sat 24, 2010 / 09:08)
Despre Ion Cristoiu am incetat de mult sa am vreun respect. Ca om. Condei are, insa il foloseste cat se poate de nefericit pentru cei al caror IQ este cat de cat ridicat. Se da dupa cum bate vantul tranzitiei de 20 de ani. A fost anti-Iliescu, dupa care s-a declarat comunist (desi asta a fost intotdeauna). L-a facut praf pe Basescu dupa care a sustinut sus si tare inteligenta fiicei acestuia (sic!)... Sunt multe de povestit despre domnia sa. Cat despre ceilalti doi, de ceva timp incep sa cred ca fac parte dintr-o minoritate. Iar cei doi reprezinta majoritatea romanilor. Altfel nu mai pot explica "fenomenul"...
Nume: dfVmcXwnqkMeSV (1 mesaje scrise) (Sep, Sat 29, 2012 / 02:42)
Se fac sondaje,daca stim imnul tarii,daca sutnem multumiti,daca ne iubim tara Suntem ca intr-o familie cu tatal alcoolic si sotia curva.Copiii,normal,batuti si haituiti.Tatal alcoolic o pune pe mama sa ceara bani de la copii,ii trimite la produs Dragostea, ca in orice relatie,trebuie sa fie reciproca.In Romania,patriot este ala care cotizeaza cat mai mult.Cum sa ne iubim mama ( ţara)?
Nume: 31GYxIai8 (1 mesaje scrise) (May, Fri 06, 2016 / 13:01)
Very true! Makes a change to see sonomee spell it out like that. :)
Alte articole | Arhiva